Tidigare konserter

Helsinki Metropolitan Orchestra har trots sin unga ålder hunnit uppträda med en mångsidig repertoar, både med symfoniska verk och i operaproduktioner. Till en av orkesterns höjdpunkter hör turnén i Kina vid årsskiftet 2018-2019! Här kan du bekanta dig med orkesterns tidigare konsertproduktioner och med solister.

Foton: Sofia Kangas & Csilla Firon

Madetoja & Sibelius

 • Leevi Madetoja: Symfoni nr 1, op. 29
 • Jean Sibelius: Violinkonsert d-moll, op. 47

Sasha Mäkilä, dirigent
Adrian Ibáñez-Resjan, violin

21.10.2020 klo 19
Tempelplatsens kyrka, Helsingfors

Adrian Ibañez-Resjan syntyi 1997 Turussa venäläis-espanjalaiseen muusikkoperheeseen. Hän aloitti viulunsoiton kolmevuotiaana isoisänsä Araik Resjanin opastuksella. Ibañez-Resjan on opiskellut Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Réka Szilvayn ja Laura Vikmanin johdolla, ja mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet mm. Ana Chumachenko, Elina Vähälä, Zakhar Bron ja Miriam Fried.

Adrian on debytoinut jo neljävuotiaana Turun ja Mäntän Musiikkijuhlilla ja on esiintynyt mm. Turun Filharmonian, Jyväskylä Sinfonietan ja Vivo-orkesterin solistina. Hän on saanut erikoispalkinnon Oistrakh-kilpailussa Moskovassa 2006 ja toisen palkinnon Bukarestin kansainvälisessä viulukilpailussa 2007. Adrian voitti Jyväskylän viulukilpailun A-sarjan 2009 ja B-sarjan 2012. Hän sai ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Grand Prize Virtuoso-kilpailussa 2015 sekä Kuopion viulukilpailussa 2020.

Adrian on ollut nuorena taiteilijana Menuhin-festivaalilla 2016 sekä Kuhmon Kamarimusiikkifestivaalilla 2016-2019. Hän on ollut myös Gustav Mahler Jugendorchesterin jäsenenä kiertueella 2019. Hän on opiskellut Münchenin Musiikkikorkeakoulussa Christoph Poppenin ja Lena Neudauerin johdolla. Sibelius-Akatemiassa häntä opettaa Päivyt Meller. Nuori viulisti sai vuonna 2020 lainakseen Sibelius-Akatemian omistaman Stradivari-viulun vuodelta 1691.

Flöjt
Jussi-Pekka Björkroth, Ella Linnonmaa, Vilma Keikkonen (piccolo)

Oboe
Majella Clarke, Mika Weckström, Karita Troberg (engelskt horn)

Klarinett
Carlos González Lázaro, Janne Palkisto, Ilkka Teerijoki (basklarinett)

Fagott
Seppo Heikkinen, Iiro Sinisalo

Valthorn
Otto Kenetti, Ilkka Ruskeepää, Eeva Lehto, Marja Järvi  

Trumpet
Mika Turunen, Lasse Murtomäki, Alex Heikkilä

Trombon
Lauri Aila, Ari Järvi, Sanna Tuhkunen

Tuba
Kenneth Ojutkangas

Slagverk
Tuukka Dunkel

Pukor
Eetu Paljakka

Harpa
Hanna Kenttämies

I violin
Tanja Kortman (km), Florian Borse, Iitu Hakala, Leena Jämsén, Sofia Kangas, Inga Nikander, Pirta Pöllänen, Reina Roivainen, Maija Tiitu, Tsui-Shan Tu, Mona Wager

II violin
Sanna Mansikkaniemi (sl), Elina Kivinen, Lauri Kotila, Roosa Kuusisto, Josephine Moslemie, Emily Niklas, Sanni Rämö, Sara Suominen, Manuel Torregrosa

Altviolin
Lotta Lundsten (sl), Liina Bäckman, Pirita Hauta-aho, Risto Kytö, Seija Pakarinen, Kaija Sivonen

Cello
Riitta Lampela (sl), Tuomas Airola, Jyrki Messo, Joanna Rinne, Mika Seppänen, Olivia Sirén

Kontrabas
Josh Baker (sl), Saara Lassila, Javier Sanchez

Kuvat: Sofia Kangas & Aleksandra Petrova

Sommarkonsertserie 2020

 • Leevi Madetoja: Symfonisk serie, Op. 4, 1. Elegia
 • Francis Poulenc: Orgelkonsert g-moll
 • Ralph Vaughan Williams: Fantasia on a Theme by Thomas Tallis
Sasha Mäkilä, dirigent
Irina Niskala, orgel
 
5.8.2020 kl 19
Kervo kyrka, Kervo
 
6.8.2020 kl 19
Pauluskyrkan, Helsingfors
 
7.8.2020 kl 19
Esbovikens kyrka, Esbo

Irina Niskala (s.1992) on yksi maamme urkukentän nuorimpia ammattilaisia. Hän aloitti musiikkiopintonsa pianistina 6 vuoden iässä synnyinmaassaan Venäjällä. Urkuopinnot alkoivat vasta 10 vuoden kuluttua vapaavalintaisena sivuaineena Pietarin Musorgskin musiikkiopistossa Anna Kalinkinan johdolla. Vuodesta 2013 asti hän on opiskellut urkujensoittoa ja kirkkomusiikkia Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Keväällä 2019 hän suoritti Sibelius-Akatemian urkujensoiton A-tutkinnon Ville Urposen ja Markku Hietaharjun johdolla. Musiikin maisterin tutkinnon Irina suoritti loppuvuodesta 2019.

Irina on osallistunut lukuisille mestarikursseille Suomessa ja ulkomailla (opettajina mm. Louis Robilliard, Jacques van Oortmerssen, Arvid Gast, Ulrich Walther) ja menestynyt piano- ja urkukilpailuissa. Syyslukukauden 2018 hän vietti vaihto-opiskelijana Eastman School of Musicissa (Rochester, NY, Yhdysvallat) Nathan Laube ja William Porter opettajinaan.
 
Irina on esiintynyt solistina ja erilaisissa kokoonpanoissa Suomessa, Venäjällä, Pohjoismaissa, Baltian maissa, Etelä-Euroopassa ja Amerikassa. Hän on myös kysytty säestäjä ja on kuluneen vuoden aikana toiminut urkurina Candomini-kuoron Tuike-joululevyllä sekä oululaisen Cantio Laudiksen Rukous-levyllä. Tällä hetkellä Irina työskentelee urkurina Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa.

I violin
Lauri Kotila (km), Lotta Lundsten (sl2), Zuzana Gasparova, Iitu Hakala, Salla Kakkuri, Sofia Kangas, Liisa Koivuranta, Heini Pitkänen, Maija Tiitu, Angela Todd

II violin
Elina Kivinen (sl), Sanna Mansikkaniemi (sl2), Florian Borse, Leena Jämsén, Dominika Kledzik-Malkiewicz, Krista Pulkkinen, Reina Roivainen, Silja Uusitalo

Altviolin
Seija Pakarinen (sl), Clara Petrozzi (sl2), Risto Kytö, Raido Lill, Eeva Tenkanen, Maria Vuorinen

Cello
Sahrami Huhtala (sl), Laura Iivonen-Mellais (sl2), Carolina Bjon, Jyrki Messo, Maarit Mäkinen, Anna Nora

Kontrabas
Viliina Silvonen (sl), Juho Vikman (sl2), Kari Kääriäinen, Grisell Macdonel

Pukor
Henri Lintula

Foton: Sofia Kangas

Sasha Mäkiläs kapellimästarkurs avslutningskonsert 2020

 • Alexander Borodin: Nokturno
 • Leevi Madetoja: Elegia
 • Ottorino Respighi: Antiikin aarioita ja tansseja
 • Carl Nielsen: Pieni sarja op. 1
Helsinki Metropolitan Orchestras stråkar, som dirigenter kapellmästarkursens deltagare: Bronwen Chan, Oi-ching Chan, Pierre Charles, Guido Gualandi ja Inka Kinnunen.
 
Fre 21.2.2020 kl 19
Forsby kyrka, Helsingfors

I violin
Tanja Kortman (km), Florian Borse, Inka Eerola, Antti Elomaa, Lotta Lundsten, Krista Pulkkinen, Pirjo Suonio

II violin
Emmi Virolainen (sl), Sofia Kangas, Josephine Moslemie, Reina Roivainen, Otto Rämö, Tsui-Shan Tu

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Risto Kytö, Seija Pakarinen, Clara Petrozzi

Cello
Carolina Bjon (sl), Tuomas Airola, Maarit Mäkinen

Kontrabas
Kari Kääriäinen (sl), Juho Vikman

Rachmaninov & Sibelius

 • Sergej Rachmaninov:  The Rhapsody on a Theme of Paganini op. 43
 • Jean Sibelius: Symfonia nr 4 op. 63
Dirigent Sasha Mäkilä, solist Alicia Ibañez-Resjan, piano
 
Fre 10.1.2020 kl 19
Nya Paviljongen, Grankulla
 
Lö 11.1.2020 kl 19
Tempelplatsens kyrka, Helsingfors

 

Alicia Ibáñez-Resjan on syntynyt vuonna 2000 musiikkiperheeseen. Hän aloitti pianonsoiton 4-vuotiaana Meri Louhoksen johdolla. Alicia opiskeli Sibelius-Akatemiassa aiemmin nuorisokoulutuksessa Hamsa Al-Wadi Jurisin johdolla ja tekee tällä hetkellä kandidaatin tutkintoa Teppo Koiviston oppilaana.

Alicia on osallistunut useasti valtakunnallisiin Chopin-tapahtumiin sekä In Corpore- kamarimusiikkifestivaaliin Tallinnassa. Vuonna 2013 Alicia on esittänyt Griegin konserton 1.osan Concordia-orkesterin solistina Turussa ja Helsingissä Jukka Perksalon johdolla. Nuorena taiteilijana hän on esiintynyt Gradus-Festivaalilla Tanskassa (2014), Mäntän Musiikkijuhlilla (2015) ja Cividale Incontri di Musica-festivaalilla Italiassa (2017). Syksyllä 2016 Alicia esitti Chopinin musiikkia Temppeliaukion kirkossa Puolan itsenäisyyspäivän kunniaksi. Marraskuussa 2016 Alicia on päässyt soittamaan Saint-Saënsin g-mollikonserton toisen osan RSO:n nuorten solistien konsertissa Hannu Linnun johdolla.

Kilpailumenestyksistä mainittakoon ensimmäinen palkinto kansainvälisessä Stockholm-kilpailussa (2014), toinen palkinto Suomen Steinway-kilpailussa (2016) ja Juvenalia-kamarimusiikkikilpailussa trio-sarjassa (2017). Tammikuussa 2018 Alicia sai ensimmäisen palkinnon Golden Classical Music Awards kilpailussa (New York) ja kutsun esiintymään Carnegie Hallissa (Weill Recital Hall)

Flöjt
Jussi-Pekka Björkroth, Åsa Gustavsson, Jenny Metsälä (piccolo)

Oboe
Paula Mäkinen, Mika Weckström, Ilkka Hirvonen (engelskt horn)

Klarinett
Csilla Firon, Julia Kontio

Fagott
Iiro Sinisalo, Seppo Heikkinen

Valthorn
Otto Kenetti, Ilkka Ruskeepää, Hanna Nikamaa, Ari Katajamäki

Trumpet
Mika Turunen, Lukas Eckerrot

Trombon
Erkki Hautala, Martti Vesola, Janne Vihavainen

Tuba
Samppa Leino

Pukor
Liisa Lipas, Hanne Rintamäki

Slagverk
Tuukka Dunkel, Jaakko Juntunen, Taneli Kiiskinen, Liisa Lipas, Hanne Rintamäki

Harpa
Mariam Junolainen

I violin
Lauri Kotila (km), Eveliina Aijasaho, Florian Borse, Antti Elomaa, Salla Kakkuri, Sofia Kangas, Sanna Mansikkaniemi, Angela Todd

II violin
Elina Kivinen (sl), Kaisa Bauer, Leena Jämsén, Krista Järvinen, Josephine Moslemie, Kasper Palin, Silja Uusitalo, Emmi Virolainen

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Arna Bertin, Pirita Hauta-Aho, Anni Holopainen, Juho Simola

Cello
Tuure Paalanen (sl), Laura Iivonen-Mellais, Sara Kuitunen, Riitta Lampela, Jyrki Messo

Kontrabas
Viivi Ypyä (sl), Eero Haimi, Jarmo Kankaanpää, Grisell Macdonel-Kvist

Foton: Jorma Airola

Mendelssohn: Elias

 • Felix Mendelssohn Bartholdy: Elias-oratoriet
I rollerna Juha Kotilainen, Monica Groop, Hedvig Paulig ja Eero Lasorla, Elsa-Maija Helminen, Fanny Hellström, Arttu Hartikainen, Kullervo Latvanen och Veikko Vallinoja. Oratorion dirigerades av dirigent Sasha Mäkilä, körens instudering Esko Kallio.
 

Lö 26.10.2019 kl 18
Olars kyrka, Esbo

Sö 27.10.2019 kl 18
Berghälls kyrka, Helsingfors

Suomen Laulu perustettiin keväällä 1900 Heikki Klemetin aloitteesta silloisen suuriruhtinaskunnan edustuskuoroksi ulkomaanmatkoille. Suomen Laulu aloitti mieskuorona, mutta laajeni vuonna 1907 sekakuoroksi. Heikki Klemetti rakensi Suomen Laulun kanssa pohjaa maamme kuorokulttuurille yli neljän vuosikymmenen ajan. Klemetin jälkeen kuoroa ovat johtaneet mm. Martti Turunen, Ensti Pohjola, Seppo Murto, Chifuru Matshubara, Timo Nuoranne sekä Esko Kallio.

Suomen Laulu on tehnyt lukuisia radionauhoituksia ja levytyksiä; uusin levy, Suomen Laulun joulu, ilmestyi syksyllä 2015. Suomen Laulu oli alkuaikoinaan ratkaisevassa asemassa suomenkielisen sekakuorokulttuurin luomisessa. Ajatus julkaisusarjasta “Suomen Laulun ohjelmistoa” syntyi samaan aikaan kuin Suomen Laulun sekakuorokin, tarpeesta saada uutta suomenkielistä sekakuoro-ohjelmistoa Suomen Laulun ja samalla myös kaikkien muiden suomalaisten kuorojen käyttöön.

Viime vuosina Suomen Laulu on jälleen aktivoitunut tilaamaan ja julkaisemaan sävellyksiä. Suomen Laulun ohjelmistoa -julkaisusarjan uusin teos on keväällä 2016 kantaesityksensä saanut Lotta Wennäkosken Ilman kappaleita.

Suomen Laulu tunnetaan parhaiten jokavuotisesta, kiirastorstaina esitettävästä J.S.Bachin Matteus-passiosta Johanneksenkirkossa. Perinne alkoi jo vuonna 1921, ja siitä on muodostunut erottamaton osa niin suomenlaululaisten kuin Matteus-passioyleisön pääsiäisperinnettä. Kuorolaisen ikäkin lasketaan Matteuksissa, ja suuri osa kuorolaisista laulaa koko teoksen ulkoa.

Flöjt
Elias Trygg, Ella Linnonmaa

Oboe
Juuli Markkanen, Karita Troberg

Klarinet
Csilla Firon, Janne Palkisto

Fagott
Iiro Sinisalo, Petra Hirvonen

Valthorn
Otto Kenetti, Jenni Vuorinen, Ari Katajamäki, Ilkka Ruskeepää

Trumpet
Mika Turunen, Martti Outinen

Trombon
Joni Taskinen, Martti Vesola, Carl Eklund (bastrombon)

Tuba
Tuomas Saloniemi

Pukor
Alex Agustin

Orgel
Irina Niskala

I violin
Tanja Kortman (km), Paula Hagman, Iitu Hakala, Leena Jämsén, Salla Kakkuri, Sofia Kangas, Lotta Lundsten, Pirjo Suonio, Julia Vasilyeva

II violin
Elina Kivinen (sl), Kukkamari Gröndahl, Raido Lill, Sanna Mansikkaniemi, Sara Suominen, Tsui-Shan Tu, Mika Weckström

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Arna Bertin, Seija Pakarinen, Eeva Tenkanen, Lea Vartiainen

Cello
Laura Iivonen-Mellais (sl), Sara Kuitunen, Riitta Lampela, Jyrki Messo, Maarit Mäkinen

Kontrabas
Kari Kääriäinen (sl), Grisell Macdonel, Ari Mansala

Foto: Emiliano Verrochio

Sommarkonsertserie 2019

 • Pjotr Tjajkovskij: Violinkonsert D-duri op. 35
 • Sergej Rachmaninov: Symfoniska danser op. 45
Dirigent Sasha Mäkilä, solist Soila Häkkinen, violin.
 

To 1.8.2019 kl 19
Kerava-sali, Kervo

Fre 2.8.2019 kl 19
Lovisa kyrka, Lovisa

Sö 4.8.2019 kl 19
Tempelplatsens kyrka, Helsingfors

Soila Häkkinen on tuusulalaislähtöinen viulisti; solisti, orkesteri- ja kamarimuusikko. Suomen orkesterikenttä on tullut tutuksi niin konserttimestarin (mm. Vaasan kaupunginorkesteri, vuorotteleva 1. konserttimestari kausi 2014-2015) kuin äänenjohtajan ja tuttisoittajankin rooleissa. Lukuisat kamarimusiikkikiertueet ovat vieneet mm. Saksaan, Ranskaan ja Amerikkaan kotimaan ohella. Solistisia tehtäviä on kertynyt mm. Kuopion kaupunginorkesterin, Helsinki Sinfonian ja Metropolia Orkesterin kanssa.

Maisteriopinnot veivät Lontoon Royal Academy of Musiciin prof. Erich Gruenbergin oppiin. Koulussa hänelle myönnettiin mm. Belmore-Woodgate Award. Muista konserttimestarin pesteistä myös mainittakoon English Touring Operan yhteisöoopperaprojekti Wolverhamptonissa (2014) yhteistyössä RAMin kanssa.

Soilan mielenkiinnon kohteisiin kuuluu koko taidekenttä kaikkinensa. Poikkitaiteelliset, runoutta ja liikettä musiikkiin yhdistävät projektit (mm. Ben Okri: Distant Music of the Future, ISME 2004; Gabriel Bolanos: Everything in the World is Either a Chicken or Not a Chicken, Atlantic Music Festival 2014; Gaslighting, Värinää festivaali 2015) ovat olleet erityisen mieleenpainuvia.

Flöjt
Jenny Metsälä, Sini-Inari Lehtinen, Rauha Mäkilä (piccolo)

Oboe
Juuli Markkanen, Ilkka Hirvonen, Karita Troberg (+engelskt horn)

Klarinett
Csilla Firon, Janne Palkisto, Pauli Leppälä (basklarinett)

Fagott
Seppo Heikkinen, Lauri Lehtimäki, Marika Toivonen (kontrafagott)

Saxofon
Maaret Koskenkari

Valthorn
Otto Kenetti, Erno Toikka, Jenni Vuorinen, Hanna Nikamaa

Trumpet
Mika Turunen, Martti Outinen, Lasse Murtomäki

Trombon
Erkki Hautala, Carl Eklund, Janne Vihavainen (bastrombon)

Tuba
Matiis Kuusela

Pukor
Hanne Rintamäki, Tiia Toivanen

Slagverk
Liisa Lipas, Henri Lintula, Henri Sakki, Jukka Blomroos, Tuukka Dunkel

Harpa
Mariam Junolainen

Piano
Alina Sorjonen

Violin I
Lauri Kotila (km), Antti Elomaa, Iitu Hakala, Jaana Holopainen, Leena Jämsén, Sofia Kangas, Liisa Koivuranta, Tanja Kortman, Chang Liu, Reina Roivainen, Kaija Sivonen

Violin II
Janni Halme (sl), Krista Järvinen, Aada Kuoppa, Heini Pitkänen, Venla Raukola, Otto Rämö, Lumi Maarit Talvitie, Tsui-Shan Tu, Silja Uusitalo, Mika Weckström

Altviolin
Seija Pakarinen (äj), Arna Bertin, Helmi Lempinen, Unna Nousiainen, Clara Petrozzi, Maarit Ranta, Juho Simola, Eeva Tenkanen

Cello
Riitta Lampela (sl), Laura Iivonen-Mellais, Aino Liutu, Jyrki Messo, Maarit Mäkinen, Anni Nora

Kontrabas
Ari Mansala (sl), Tanja Kneckt, Kari Kääriäinen, Javier Sanchez

Foton: Mika Turunen

Opera Kung Karls Jakt

 • Fredrik Pacius: Kung Karls Jakt
Dirigent / musiikinjohto Sasha Mäkilä
Regi / ohjaus Ville Sandqvist
Metropolias musikstudenter, alumni och gästartister / Metropolian musiikinopiskelijat, alumnit ja vierailijat
Helsinki Metropolitan Orchestra
 
Framförs på svenska / esityskieli ruotsi, tekstitys suomeksi
 
5.4.2019 klo 19 premiär 1 / 1. ensi-ilta
7.4.2019 klo 14 premiär 2 / 2. ensi-ilta
11.4.2019 klo 19
12.4.2019 klo 19
 
Helsingfors konservatorium, Helsingfors

Flöjt
Elias Trygg / Paula Muli, Ella Linnonmaa / Vilma Keikkonen

Oboe
Juuli Markkanen / Tiia Huotari, Karita Troberg / Ilkka Hirvonen

Klarinett
Csilla Firon, Anni Tolvanen / Jussi Virolainen

Fagott
Petra Hirvonen / Björn Ziessler, Antti Heikkonen / Marko Salmikangas

Valthorn
Otto Kenetti, Ilkka Ruskeepää, Samppa Leino, Ari Katajamäki / Jenni Vuorinen

Trumpet
Mika Turunen, Tom Westeren

Trombon
Joni Taskinen, Jeminia Valve, Sanna Mukku / Martti Vesola

Tuba
Samppa Leino

Pukor
Tyko Tamminen

Slagverk
João Luís

Violin I
Kukka Gröndahl (km), Salla-Maarit Kakkuri, Juha Pietilä, Janni Halme, Reina Roivainen, Marleena Antikainen, Antti Elomaa, Lotta Määttä, Silja Raitio-Heikinheimo

Violin II
Leena Jämsén (sl), Silja Uusitalo, Iitu Hakala, Otto Rämö, Sanni Rämö, Mika Weckström

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Kaija Sivonen, Eeva Tenkanen, Maria Vuorinen, Seija Pakarinen, Arna Bertin

Cello
Riitta Lampela (äj), Sahrami Huhtala, Jyrki Messo, Matti Laaksonen

Kontrabas
Grisell Macdonel (sl), Javier Sanchez

Foton: Sofia Kangas

Adagietto och Requiem

 • Gabriel Fauré: Cantique de Jean Racine, op. 11
 • Pjotr Tšaikovski: Serenad, op. 48 C-duuri
 • Gustav Mahler: Adagietto från 5. symfonin
 • Gabriel Fauré: Requiem, op. 48
Dirigent Sasha Mäkilä, körens instudering Esko Kallio, solister Jussi Vänttinen, baryton och Alexandre Goncharov Dias, pojksopran. I samarbete med Suomen Laulu -kören.
 
1.3.2019 kl 19
Tempelplatsens kyrka, Helsingfors
 

3.3.2019 kl 18
Träskända kyrka, Träskända

Foton: Rauha Mäkilä & Jordy Valderrama

Sasha Mäkiläs kapellmästarkurs avslutningskonsert 2019

 • Jean Sibelius: Andante Festivo
 • Jean Sibelius: Romance in C
 • Jean Sibelius: Impromptu
 • Gustav Mahler: Adagietto från 5. symfonin
 • Pjotr Tjajkovskij: Serenad, op. 48 C-dur

Helsinki Metropolitan Orchestras stråkar.
Som dirigenter deltagare i kapellmästarkursen: William Cabison, Janne Huttunen, Bridget Kinneary ja Naoki Toyomura.

22.2.2019 kl 19
Forsby kyrka, Helsingfors

I violin
Tanja Kortman (km), Leena Jämsén, Reina Roivainen, Elina Salin, Iitu Hakala, Antti Elomaa

II violin
Maija Tiitu (sl), Otto Rämö, Sanna Mansikkaniemi, Tuula Lappalainen, Sofia Kangas

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Seija Pakarinen, Marina Vintskovskaja, Kaija Sivonen, Risto Kytö

Cello
Heidi Rehnberg (sl), Maarit Mäkinen, Katariina Järvi

Kontrabas
Henrica Fagerlund

Harpa
Mariam Junolainen

Foton: Alina Sorjonen

Emma-gala

Tillsammans med Anssi Kelas och EMO Ensemble.

2.2.2019 kl 18.30
Hartwall Arena, Helsingfors

Foto: Jordy Valderrama

Äänitys (yksityistilaisuus)

Inbandning, privat beställning
 
Dirigent Sasha Mäkilä
 
19.1.2019
Tempelplatsens kyrka, Helsingfors

Foto: Heikki Tuuli

Trettondagskonsert

 • Li Huanzhi: Spring Festival Overture
 • Jean Sibelius: Finlandia, op. 26
 • Xian Xinghai: Yellow River Concerto, 4. satsen
 • Johann Strauss II: Die Fledermaus, Ouvertyr
 • Johann Strauss II: Tritsch-Tratsch-Polka
 • Zheng Lu ja Ma Hongye: Beijing Good news
 • Joseph Koo: The Bund, Shanghai
 • Hans Christian Lumbye: Champagne Galop

Dirigent Sasha Mäkilä, solist Alina Sorjonen, piano.

8.1.2019 kl 19
Helsingfors Konservatorium, Helsinfors

Foton: Erno Toikka & Alina Sorjonen

Turné i Kina

 • Jean Sibelius: Finlandia, op. 26
 • Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2 c-moll op. 18, 1. satsen
 • Jean Sibelius: Karelia-serien, op. 11
 • Li Huanzhi: Spring Festival Overture
 • Xian Xinghai: Yellow River Concerto, 4. satsen
 • Johann Strauss II: Die Fledermaus, Ouvertyr
 • Johann Strauss II: Tritsch-Tratsch-Polka
 • Pjotr Tjajkovskij: Vals ur baletten Svansjön, op. 20
 • Johannes Brahms: Ungersk dans nr 5
 • Li Wenping (arr.): Jasmine Flower, kinesisk folkmelodi
 • Johann Strauss II: Banditen-Galopp, op. 378
 • Joseph Koo: The Bund, Shanghai
 • Zheng Lu och Ma Hongye: Beijing Good news
 • Johann Strauss II: An der schönen blauen Donau
 • Johann Strauss I: Radetzky-march, op. 228

Dirigent Sasha Mäkilä, solist Alina Sorjonen, piano.

24.12.2018 Taicang
26.12.2018 Yinchuan
27.12.2018 Jinchang
29.12.2018 Xi’an
30.12.2018 Jiaxing
31.12.2018 Cixi
1.1.2019 Zhoushan Island
2.1.2019 Maanshan
3.1.2019 Shanghai 

Pietarissa syntynyt Alina Sorjonen aloitti piano-opintonsa 6-vuotiaana äitinsä johdolla sekä Pietarin konservatoriossa harjoitusoppilaana. Alina Sorjonen jatkoi opintojaan Suomessa vuodesta 1991 lähtien. Hän valmistui Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2009. Alina opiskeli myös Sibelius-Akatemiassa, Grazin Musiikkiyliopistossa sekä Tallinnan Musiikkiakatemiassa, jonka solistiselta osastolta hän valmistui viime keväänä musiikin maisteriksi.

Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Valeria Resjan, Carlos ja Hamsa Al-Wadi Juris, Evgeny Gashkov, Annamaria Bodoky-Krause sekä Sten Lassmann. Alina Sorjonen on palkittu opiskeluaikanaan useilla stipendeillä, ja hän esiintyy solistina sekä kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Alina Sorjonen on valittu yhdeksi EAAA (European Academic Artists Association) nuorista taiteilijoista.

Flöjt
Elias Trygg, Ella Linnonmaa

Oboe
Juuli Markkanen, Karita Troberg

Klarinett
Csilla Firon, Anni Tolvanen

Fagott
Seppo Heikkinen, Sami Perkiö

Valthorn
Lauri Purhonen, Hanna Nikamaa, Erno Toikka, Venla Ulmala

Trumpet
Mika Turunen, Tom Westeren, Lukas Eckerrot

Trombon
Joni Taskinen, Heikki Vesala, Janne Vihavainen

Tuba
Samppa Leino

Pukor/slagverk
Liisa Lipas, Patrik Kiviniemi, João Luis

Violin I
Soila Häkkinen (km), Tanja Kortman, Elina Salin, Juliana Pöyry, Ilta Attila, Henrik Vähätalo, Marco Elefante, Lilja Rasimus, Tuuli Meurman, Leena Jämsén

Violin II
Elina Kivinen (sl), Sanna Mansikkaniemi, Silja Uusitalo, Heini Pitkänen, Janni Halme, Sanni Rämö, Iitu Hakala, Otto Rämö

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Raido Lill, Clara Petrozzi, Anni Holopainen, Lea Vartiainen

Cello
Tuure Paalanen (sl), Laura Iivonen-Mellais, Tatu Ahola, Jyrki Messo

Kontrabas
Henrica Fagerlund (sl), Grisell McDonell, Akseli Porkkala, Ari Mansala

Symfonikonsert (privat tillställning)

 • Li Huanzhi: Spring Festival Overture
 • Pjotr Tjajkovskij: Vals från baletten Svansjön, op. 20
 • Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2 c-moll op. 18, 1. satsen
 • Pjotr Tjajkovskij: Blomvalsen ur baletten Nötknäpparen, op. 71
 • Johann Strauss II: An der schönen blauen Donau
 • Jean Sibelius: Finlandia, op. 26

Dirigent Sasha Mäkilä, solist Alina Sorjonen, piano

17.12.2018 kl 18
Finlandia-huset, Helsingfors

Foton: Harri Salonen & Mika Turunen

Symfonikonsert

 • Pjotr Tjajkovskij: Romeo och Julia -ouvertyrfantasi
 • Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 3 d-moll op. 30

Dirigent Sasha Mäkilä, solist Tuomas Kivistö, piano.

11.10.2018 kl 19
Tempelplatsens kyrka, Helsingfors

Pianisti Tuomas Kivistö (s. 1985) on opiskellut Sibelius- Akatemiassa, Chicagon esittävän säveltaiteen korkeakoulussa sekä Indiana-yliopistossa Bloomingtonissa. Taiteellisen koulutuksensa hän on saanut viimeisimmäksi Liisa Pohjolalta ja Menahem Pressleriltä.

Kivistö suoritti musiikin maisteritutkinnon Sibelius-Akatemiassa sekä esiintymisdiplomin Indiana-yliopistossa vuonna 2012. Tällä hetkellä hän suorittaa taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius- Akatemian DocMus-tohtorikoulussa aiheella Sergei Rahmaninovin pianomusiikki.

Tuomas Kivistö on ottanut vastaan apurahoja taiteelliseen työskentelyynsä Suomen Kulttuurirahastolta, Alfred Kordelinin säätiöltä sekä Jenny ja Antti Wihurin-säätiöltä.

Flöjt
Ella Linnonmaa, Janika Ikonen, Rauha Mäkilä (+piccolo)

Oboe
Karita Troberg, Katariina Mäkilä, Aino Porra (+engelskt horn)

Klarinett
Jussi Virolainen, Julia Kontio

Fagott
Seppo Heikkinen, Marko Salmikangas

Valthorn
Otto Kenetti, Marja Järvi, Ilkka Ruskeepää, Erno Toikka

Trumpet
Lukas Eckerrot, Matīss Smiltins

Trombon
Martti Vesola, Aksel Kiviniemi, Janne Vihavainen

Tuba
Samppa Leino

Pukor/slagverk
Hanne Rintamäki, Jarmo Lahtiranta, Samuli Vehkavaara

Harpa
Maaria Pulakka

Violin I
Anna-Maria Huohvanainen (km), Ilta Attila, Antti Elomaa Antti Hosio, Leena Jämsén, Josefiina Paasonen, Ida-Maria Raudasoja, Reina Roivainen, Maria Salminen, Olga Sidorova, Venla Suni, Päivi Valjakka-Salminen, Henrik Vähätalo

Violin II
Saaga Sihvola (sl), Katja Barilova, Inka Eerola, Iitu Hakala, Janni Halme, Lotta Ilonen, Salla-Maarit Kakkuri, Heini Pitkänen, Elina Salin, Silja Uusitalo

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Anni Holopainen, Risto Kytö, Seija Pakarinen, Kaija Sivonen, Eeva Tenkanen, Lea Vartiainen, Marina Vintskovskaja

Cello
Laura Iivonen-Mellais (sl), Riitta Lampela, Jyrki Messo, Anni Nora, Henriikka Pentti, Heidi Rehnberg

Kontrabas
Kari Kääriäinen (sl), Sami Jaakkola, Grisell Macdonel, Juho Vikman

Övre bilden: Jaakko Paarvala

Sommarkonsertserie

 • Johannes Brahms: Violinkonsert D-dur op. 77
 • Sergej Rachmaninov: Symfoni nr 2 e-molli op. 27

Dirigent Sasha Mäkilä, solist Jukka Merjanen, violin.

23.8.2018 kl 19
Borgå domkyrka, Borgå

24.8.2018 kl 19
Kerava-sali, Kervo

25.8.2018 kl 19
Tempelplatsens kyrka, Helsingfors

Jukka Merjanen aloitti viulunsoiton opinnot nelivuotiaana ja jatkoi opintojaan myöhemmin sekä Edsbergin musiikki-instituutissa Tukholmassa että Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2001 suoritettuaan viuludiplominsa korkeimmalla mahdollisella arvosanalla. Hän on jo aikaisessa vaiheessa yhdistänyt urallaan menestyksekkäästi sekä orkesterimuusikon että esiintyvän taiteilijan uran. Jo vuodesta 1998 lähtien, saatuaan ensimmäisen orkesterikiinnityksensä Helsinki Filharmonian 1-viulistina hän on samaan aikaan jatkuvasti konsertoinut säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona, sekä koti- että ulkomailla.

Vierailevan 1. konserttimestarin tehtäviä Merjanen on hoitanut erittäin monissa orkestereissa; mm. Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin Kaupunginorkesterissa, Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, Tampere Filharmoniassa, Tapiola Sinfoniettassa, Kymi Sinfoniettassa, Kuopion Kaupunginorkesterissa, Ruotsin Radion Sinfoniaorkesterissa sekä Kööpenhaminan filharmonikoissa. Vuodet 2004-2007 Merjanen vietti Lontoossa työskennellen maailmankuulun The Royal Philharmonic Orchestran konserttimestarina. Palattuaan takaisin Suomeen Merjanen työskenteli 1.vuorottelevana konserttimestarina Turun Filharmonisessa orkesterissa vuosina 2008-2012.

Konserttimestarina työskentelyn ohella Merjanen on aktiivisesti jatkanut toimintaansa sekä kamarimuusikkona että solistina. Syyskaudesta 2012 Merjanen on toiminut Suomen Kansallisoopperan 1. konserttimestarina. Soittimenaan hänellä on Andrea Guarneri -viulu vuodelta 1682.

Flöjt
Ella Linnonmaa, Janika Ikonen, Rauha Mäkilä

Oboe/engelskt horn
Karita Troberg, Iiris Särkilahti, Tiia Huotari

Klarinett
Csilla Firon, Martina Jalonen, Ilkka Teerijoki (basklarinett)

Fagott
Seppo Heikkinen, Petra Hirvonen

Valthorn
Hanna Nikamaa, Lauri Purhonen, Ilkka Ruskeepää, Erno Toikka

Trumpet
Mika Turunen, Lukas Eckerrot, Maria Helena Vieira

Trombon
Erkki Hautala, Martti Vesola, Janne Vihavainen

Tuba
Ari-Pekka Kujala

Pukor
Hanne Rintamäki, João Luís

Slagverk
Hanne Rintamäki, Liisa Lipas, Eetu Paljakka

Violin I
Tanja Kortman (km), Ilta Attila, Antti Elomaa, Leena Jämsen, Liisa Koivuranta, Aada Kuoppa, Tuula Lappalainen, Juliana Pöyry, Ida-Maria Raudasoja, Reina Roivainen, Venla Saavalainen

Violin II
Elina Kivinen (sl), Salla Ahokanto, Iitu Hakala, Janni Halme, Krista Järvinen, Sanna Mansikkaniemi, Heini Pitkänen, Sanni Rämö, Silja Uusitalo

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Risto Kytö, Raido Lill, Nemo Mannermaa, Clara Petrozzi, Lea Vartiainen, Marina Vintskovskaja

Cello
Tuure Paalanen (sl), Tatu Ahola, Laura Iivonen-Mellais, Riitta Lampela, Jyrki Messo, Maarit Mäkinen

Kontrabas
Kari Kääriäinen (sl), Eero Haimi, Malla Lounasheimo, Grisell Macdonel, Juho Vikman

Opera Rigoletto

 • Giuseppe Verdi: Rigoletto

Dirigent Sasha Mäkilä, regi Ville Saukkonen. I rollerna Matias Haakana, Samuli Takkula, Alina Koivula, Elisabet Petsalo, Visa Kohva, Annika Leino, Aku Rantama, Henri Uusitalo, Olli Tikkanen, Tiitus Ylipää, Irina Nuutinen ja Johanna Takalo. I samarbete med Opera Box.

26.5.2018 kl 19
Alexandersteatern, Helsingfors

27.5.2018 kl 16
Alexandersteatern, Helsingfors

Flöjt
Elias Trygg, Luisa Marchegiani

Oboe/engelskt horn
Hilla Mäkinen, Karita Troberg

Klarinett
Csilla Firon, Martina Jalonen

Fagott
Seppo Heikkinen, Marko Salmikangas

Valthorn
Lauri Purhonen, Venla Ulmala, Hanna Nikamaa, Ilkka Ruskeepää

Trumpet
Antti Joki, Mika Turunen

Trombon
Joni Taskinen, Lotta Hirvonen, Martti Vesola

Tuba
Samuli Rask

Pukor
João Luís Lopes

Slagverk
Patrik Kiviniemi

Violin I
Soila Häkkinen (konsertmästare), Tanja Kortman, Marco Elefante, Reina Roivainen, Heini Pitkänen, Raido Lill

Violin II
Elina Kivinen (sl), Sanna Mansikkaniemi, Venla Suni, Inka Eerola

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Kaija Sivonen, Jani Suominen

Cello
Tuure Paalanen (sl), Laura Iivonen-Mellais, Seohee Choi

Kontrabas
Kari Kääriäinen (sl), Sami Jaakkola

Foton: Rauha Mäkilä

Sasha Mäkiläs kapellmästarkurs avslutningskonsert 2018

 • Wolfgang Amadeus Mozart: Ouvertyr ur operan Trollflöjten
 • Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 3 c-moll op. 37
 • Felix Mendelssohn: Symfoni nr 5 D-dur op. 107

Som dirigenter deltagare från kapellmästarkursen: Mika Seppänen, Vanja Ljubibratić, Dimitri Soudoplatoff, Michael Flaschberger, Sanna Mansikkaniemi, Kirill Kozlovksi, Hans-Otto Ehrström, Espen Myklebust Olsen och Tiina Kaukinen. Solist Kirill Kozlovski, piano.

23.2.2018 kl 19
Helsingfors konservatorium, Helsingfors

Flöjt
Kathy Weidenfeller, Ella Linnonmaa

Oboe
Karita Troberg, Iiris Särkilahti

Klarinett
Csilla Firon, Martina Jalonen

Fagott
Seppo Heikkinen, Alan Davidson

Valthorn
Ilkka Ruskeepää, Ari Katajamäki

Trumpet
Mika Turunen, Anssi Autio

Trombon
Erkki Hautala, Sanna Mukku, Yvonne Häkkinen

Pukor
João Luís Lopes

Violin I
Sebastian Silén (konserttimästare), Lotta Ilonen, Leena Jämsen, Tanja Kortman, Raido Lill, Elina Salin, Venla Suni

Violin II
Sanna Mansikkaniemi (äj), Antti Elomaa, Janni Halme, Iitu Hakala, Ida-Maria Raudasoja, Reina Roivainen

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Anni Holopainen, Kaija Sivonen, Jani Suominen

Cello
Tatu Ahola (sl), Jyrki Messo, Mika Seppänen

Kontrabas
Kari Kääriäinen (sl), Eero Haimi, Grisell Macdonel, Viliina Silvonen

Foton: Mia Johansson & Jorma Airola

Symfonikonsert

 • Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2 c-moll op. 18
 • Jean Sibelius: Symfoni nr 5 Es-dui op. 82

Dirigent Sasha Mäkilä, solist Alina Sorjonen, piano.

3.1.2018 kl 19
Helsingfors konservatorium, Helsingfors

29.12.2017 kl 19
Nya Paviljongen, Grankulla

Flöjt
Elias Trygg, Åsa Gustavsson, Ella Linnonmaa

Oboe
Karita Matilda Troberg, Kseniya Sitnikova

Klarinett
Martina Jalonen, Csilla Firon, Jyri Nissilä

Fagott
Seppo Heikkinen, Sami Perkiö

Valthorn
Hanna Nikamaa, Venla Ulmala, Eveliina Aijasaho, Keijo Liski

Trumpet
Mika Turunen, Antti Joki, Tom Westeren

Trombon
Erkki Hautala, Martti Vesola, Janne Vihavainen

Tuba
Ari-Pekka Kujala

Pukor
Liisa Lipas

Slagverk
Patrik Kiviniemi, Hanne Rintamäki

Violin I
Soila Häkkinen (konserttimästare), Marco Elefante, Leena Jämsen, Emma Kaakko, Maria Kitaeva, Pauliina Lehtinen, Yu-Rou Li, Jenna Ollikainen, Jenni Ollikainen, Krista Pulkkinen De Espinosa, Juliana Pöyry, Kirsi Ruotsala, Elina Salin, Maria Salminen, Pirjo Suonio

Violin II
Heidi Åberg-Ylivaara (sl), Sanna Mansikkaniemi (2. äj), Ilta Attila, Antti Elomaa, Iitu Hakala, Janni Halme, Lotta Ilonen, Chang Liu, Heini Pitkänen, Reina Roivainen, Otto Rämö, Ester Sundström, Henrik Vähätalo

Altviolin
Matti Lindholm (sl), Anni Holopainen (sl), Lila Arha, Ekhart Georgi, Suvi Kurki-Suonio, Risto Kytö, Raido Lill, Unna Nousiainen, Kaija Sivonen, Jani Suominen

Cello
Tuure Paalanen (sl), Tatu Ahola, Eero Forstén, Laura Iivonen-Mellais, Jyrki Messo, Maarit Mäkinen, Jenni Witick

Kontrabas
Kari Kääriäinen (sl), Tuomas Ertz, Eero Haimi, Grisell Macdonel, Juho Vikman

Nedre foto: Taku Suzuki

Symfonikonsert

 • Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2 c-moll op. 18
 • Jean Sibelius: Symfoni nr 1 e-moll op. 39

Dirigent Sasha Mäkilä, solist Alina Sorjonen, piano.

21.7.2017 kl 18
Tempelplatsens kyrka, Helsingfors

Pietarissa syntynyt Alina Sorjonen aloitti piano-opintonsa 6-vuotiaana äitinsä johdolla sekä Pietarin konservatoriossa harjoitusoppilaana. Alina Sorjonen jatkoi opintojaan Suomessa vuodesta 1991 lähtien. Hän valmistui Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2009. Alina opiskeli myös Sibelius-Akatemiassa, Grazin Musiikkiyliopistossa sekä Tallinnan Musiikkiakatemiassa, jonka solistiselta osastolta hän valmistui viime keväänä musiikin maisteriksi.

Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Valeria Resjan, Carlos ja Hamsa Al-Wadi Juris, Evgeny Gashkov, Annamaria Bodoky-Krause sekä Sten Lassmann. Alina Sorjonen on palkittu opiskeluaikanaan useilla stipendeillä, ja hän esiintyy solistina sekä kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Alina Sorjonen on valittu yhdeksi EAAA (European Academic Artists Association) nuorista taiteilijoista.

Kapellimestari Sasha Mäkilä tunnetaan monipuolisena taiteilijana jonka repertoaari ylettyy barokista aina suuriin romanttisiin teoksiin, oopperaan ja uusimpaan musiikkiin saakka. Vuonna 2006 Vakhtang Jordania -kapellimestarikilpailussa Yhdysvalloissa voitettu palkinto toimi lähtölaukauksena hänen uralleen, ja vuotta myöhemmin saksalainen kapellimestarilegenda Kurt Masur kutsui hänet assistentikseen Ranskan kansallisorkesteriin. Vuosina 2010-2012 Mäkilä toimi maailman huippuihin kuuluvan Clevelandin orkesterin apulaiskapellimestarina, ja 2012-2016 Mikkelin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Syksystä 2017 alkaen Sasha Mäkilä on toiminut Krasnojarskin sinfoniaorkesterin päävierailijana Venäjällä ja Helsinki Metropolitan Orchestran taiteellisena johtajana.

Orkesterinjohtoa Mäkilä on opiskellut Pietarin konservatoriossa Venäjällä, Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin luokalla, ja Aspenin kapellimestariakatemiassa Yhdysvalloissa, minkä lisäksi hän on opiskellut sellonsoittoa Helsingin konservatoriossa ja musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa. Vuonna 2013 Sasha Mäkilä palkittiin Helsingin yliopiston Pacius-palkinnolla.

Kotisivu: www.sashamakila.com

Flöjt
Elias Trygg, Åsa-Maria Gustavsson

Oboe
Juuli Markkanen, Tuomas Tenkanen

Klarinett
Jussi Virolainen, Janne Koskinen, Csilla Firon, Martina Jalonen

Fagott
Marika Toivonen, Seppo Heikkinen

Valthorn
Hanna Nikamaa, Mari Tirkkonen, Maria Kurunsaari, Ilkka Ruskeepää

Trumpet
Mika Turunen, Antti Joki, Tom Westeren

Trombon
Joni Taskinen, Henrik Kolehmainen, Janne Vihavainen

Tuba
Ari-Pekka Kujala

Harpa
Katri Tikka

Slagverk
Hanne Rintamäki, Patrik Kiviniemi

Pukor
Liisa Lipas

Violin
Soila Häkkinen (konsrtmästare), Sanna Mansikkaniemi (sl), Iitu Hakala, Mari Juntunen, Veera Kuusirati, Tuula Lappalainen, Pauliina Lehtinen, Chang Liu, Tuuli Meurman, Meelis Milli, Katri Mustonen, Noora Nietosvuori, Heini Pitkänen, Otto Rämö, Lilja Rasimus, Riia Rislakki, Reina Roivainen, Kirsi Ruotsala, Eeva Sasaki, Ina Söderlund, Pirjo Suonio, Aada Toivettula, Eeva Vesamäki

Altviolin
Unna Nousiainen (sl), Teemu Ahmaniemi, Anni Holopainen, Kara Koskinen, Matti Lindholm, Lea Vartiainen, Mária Vojtovičová

Cello
Tuure Paalanen (sl), Eero Forstén, Anna-Stiina Klemetti, Maarit Mäkinen, Pieta Mattila, Jyrki Messo, Josi Purhonen, Tatu Ahola

Kontrabas
Helka Seppälä (sl), Henrica Fagerlund, Kari Kääriäinen, Vilhelm Karlsson