Helsinki Metropolitan Orchestra ry
Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa heti
4.7.2024 klo 8.10

 

Helsinki Metropolitan Orchestran kesäkonserteissa kantaesitetään Mikko Nisulan pianokonsertto

Helsinki Metropolitan Orchestran kesäkonserteissa kuullaan Mikko Nisulan pianokonserton ”Kesäyön kaupunki” (2018) kantaesitys. Pianokonsertto on sävelletty konserttien solistina toimivalle pianisti Kirill Kozlovskille. Konsertit järjestetään torstaina 8.8. Laajasalon kirkossa ja perjantaina 9.8. Temppeliaukion kirkossa.

Mikko Nisula on suomalainen orkesterimusiikin säveltäjä. Pianokonsertto on osa urbaania kaupunkielämää kuvailevien kappaleiden sarjaa, johon kuuluvat myös laulusarja Metropolit (2016) ja kuoroteos Poésies lutéciennes (2023).

Kesäkonserttien ohjelmaan kuuluu pianokonserton lisäksi myös Niels Wilhelm Gaden skotlantilainen alkusoitto sekä Johannes Brahmsin 3. sinfonia. Orkesteria johtaa Laajasalossa kapellimestari Kara Koskinen, Temppeliaukion kirkossa kapellimestari Sasha Mäkilä.

Laajasalon konsertin yhteydessä järjestetään myös musiikkitoimittaja Janne Palkiston juontama keskustelutilaisuus uuden sävellyksen synnystä ja kantaesityksen valmistelusta. Keskustelijoina ovat säveltäjä Mikko Nisula, pianosolisti Kirill Kozlovski ja kapellimestari Kara Koskinen.

Esiintyjistä

Pianisti Kirill Kozlovski on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemian Lyseossa, Sibelius-Akatemiassa sekä Wienin Musiikkiyliopistossa. Vuonna 2017 Kozlovski valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta aiheenaan Dmitri Šostakovitšin musiikin kontekstualisointi. Tällä hetkellä hän toimii lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Kozlovski on esiintynyt orkesterisolistina ja liedpianistina sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on myös aktiivinen uuden musiikin esittäjä ja on kantaesittänyt monien suomalaisten säveltäjien teoksia.

Kapellimestari Sasha Mäkilä tunnetaan monipuolisena taiteilijana, jonka repertuaari ulottuu barokista aina uusimpaan musiikkiin, oopperaa ja balettia unohtamatta. Hän on johtanut orkestereita neljällä eri mantereella, keskittyen orkesterivierailuissaan Aasiaan ja Itä-Eurooppaan. Mäkilä on työskennellyt useimpien kotimaamme orkestereiden kanssa ja esiintynyt myös Kansallis­oopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Tällä hetkellä hän on Helsinki Metropolitan Orchestran taiteellinen johtaja ja toimii vierailevana tutkijana Taideyliopiston tutkimusinstituutissa.

Kapellimestari Kara Koskinen on opiskellut orkesterinjohtamista Jorma Panulan Nuorisokapellimestarit-luokalla, Sibelius-Akatemiassa, Pietarin konservatoriossa sekä monilla eri mestarikursseilla. Hän on johtanut useita suomalaisia kaupunginorkestereita ja toiminut muun muassa Hämeenlinnan kaupunginorkesterin vierailevana kapellimestarina. Tällä hetkellä Koskinen toimii Helsinki Metropolitan Orchestran intendenttinä sekä perustamansa Entrada-ensemblen kapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Hän on myös aktiivinen freelance-orkesterialttoviulisti.

Helsinki Metropolitan Orchestra (HMO) on pääkaupunkiseudulla toimiva sinfoniaorkesteri, jossa on mukana laaja ja monipuolinen joukko muusikoita. Orkesteri perustettiin vuonna 2017, ja toimintavuosiensa aikana se on muun muassa esittänyt suuria kirkkomusiikkiteoksia, toiminut oopperaorkesterina sekä tehnyt laajan Kiinan-kiertueen. Orkesterin ohjelmisto yhdistelee ennakkoluulottomasti suomalaisen sinfoniakirjallisuuden mestariteoksia, suosituimpia solistikonserttoja sekä harvemmin kuultua musiikkia.

Yhteystiedot:
Sofia Kangas
puheenjohtaja, HMO ry
sofia.m.kangas(a)gmail.com

Linkit:

Orkesterin kotisivut: https://metorchestra.fi/
Laajasalon kirkon konsertin Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1629627651205410/
Temppeliaukion kirkon konsertin Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/817613383665779/
Säveltäjä Mikko Nisulan esittely Music Finland -sivulla: https://core.musicfinland.fi/composers/mikko-nisula

Julkaisija:
Helsinki Metropolitan Orchestra ry