Orkesteri

Helsinki Metropolitan Orchestra syntyi kesällä 2017, kun pianisti Alina Sorjonen ja kapellimestari Sasha Mäkilä päättivät koota muusikkoystävänsä yhteen harjoittelemaan ja esittämään konserttimusiikkia kesäisessä Helsingissä. Konsertti Temppeliaukion kirkossa oli menestys. Yleisömäärä, n. 800 kuulijaa, joista n. 100 seisomapaikoilla, yllätti kaikki ja jätti jälkeensä palavan halun jatkaa yhdessä soittamista.

HMO on ruohonjuuritason orkesteriyhteisö, joka tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuksia soittaa suuren sinfoniaorkesterin ohjelmistoa periodiluonteisesti ja korkealla taiteellisella tasolla. HMO tarjoaa yleisölle konserttielämyksiä matalalla kynnyksellä ja tuo musiikkia myös paikkakunnille ja saleihin, joissa ei tavallisesti orkesterimusiikkia kuulla.

HMO:n kokoonpano heijastaa muusikoiden moninaisuutta pääkaupunkiseudulla ja heidän haluaan toimia yhdessä ja luoda itse itselleen esiintymismahdollisuuksia. HMO on hyvän mielen orkesteri, jonka soitossa ilo ja hyvä yhteishenki kuuluu ja näkyy.

Monipuolista konserttitoimintaa

Vuoden 2018 aikana orkesteri teki uusia taidealavalloituksia kapellimestarikurssista oopperaan, käynnisti kesäkonserttikiertueperinteen ja teki Kiinaan ensimmäisen ulkomaankiertueensa.

Vuonna 2019 toiminta on edelleen järjestäytynyt ja laajentunut, orkesteri on mm. esiintynyt Emma Gaalassa ja tehnyt äänityksen, esittänyt suomalaista oopperaharvinaisuutta, ja kausi huipentui lokakuussa suurproduktioon, Suomen Laulun kanssa esitettävään Mendelssohnin Elias-oratorioon.

Poikkeuksellinen konsepti

Orkesterin taiteellinen johtaja Sasha Mäkilä kertoo orkesterista seuraavaa:

”HMO on kokoonpanona aivan uniikki siksi, että mukana on harrastajia, opiskelijoita ja ammattilaisia, ja ikäjakaumakin on erittäin laaja. Toinen ainutlaatuinen asia on se, että kaikki soittajat ovat taustastaan riippumatta samalla viivalla. Koska kokoonpano on uusi, on tähän ollut ihmisten helppo tulla, ja moni on löytänyt orkesterista jotain, jota ei ole voinut kokea aikaisemmissa ympyröissään musiikkiharrastuksen tai ammatin parissa.”

HMO haluaa olla merkittävä tekijä pääkaupunkiseudun kulttuurielämässä, ja se täyttää raon, joka jää harrastajaorkesterien ja ammattiorkesterien välimaastoon. Teemme yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja toteutamme tärkeää tehtävää antaessamme nuorille soitonopiskelijoille mahdollisuuksia kokea, mitä on työskennellä suuressa sinfoniaorkesterissa. HMO:n toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja tasavertaisuuteen, ja voit tulla orkesterin jäseneksi, olit sitten lukiolainen, eläkeläinen, musiikin ammattiopiskelija, harrastaja tai ammattimuusikko.

Sasha Mäkilä,
taiteellinen johtaja

Orkesterin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Sasha Mäkilä, joka on ehtinyt luoda nimeä yhtenä sukupolvensa kansainvälisimmistä kapellimestareista.

Helsinki Metropolitan
Orchestra ry

HMO:n toimintaa, kuten harjoituksia, konsertteja ja esiintymismatkoja järjestetään yhdistyksen voimin. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja ylläpitää orkesteria sekä ylläpitää muuta musiikkitoimintaa, kuten kamarimusiikkiyhtyeitä. Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta voit kysyä hallituslaisilta.
Yhdistyksen hallitus 2023
  • Sofia Kangas, puheenjohtaja
  • Csilla Firon
  • Laura Iivonen-Mellais
  • Leena Jämsén
  • Jyrki Messo
  • Mika Turunen
  • Antti Elomaa (varajäsen)
  • Maarit Mäkinen (varajäsen)