Orkesteri
Helsinki Metropolitan Orchestra (HMO) syntyi heinäkuussa vuonna 2017, kun 70 muusikkoa eräänä vapaailtana yhdisti voimansa ja järjesti sinfoniakonsertin Temppeliaukion kirkossa. Sasha Mäkilän johtamat Rahmaninov- ja Sibelius-esitykset sekä Alina Sorjosen taiturillinen pianonsoitto nostivat tunnelman kattoon. Uuden orkesterin kalenteri oli pian täynnä niin tilausesiintymisiä kuin omia konsertteja.
Kuuden toimintavuoden aikana HMO on lunastanut paikkansa pääkaupunkiseudun musiikkielämässä. Se tarjoaa yleisölle korkeatasoisia elämyksiä ja vie sinfoniamusiikkia sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei usein kuule. Orkesterin ohjelmisto yhdistelee ennakkoluulottomasti suomalaisen sinfoniakirjallisuuden mestariteoksia, suosituimpia solistikonserttoja ja harvemmin kuultua musiikkia. Erityishuomiota ovat saaneet Leevi Madetojan (1887-1947) ensimmäisen sinfonian alkuperäisversion maailmankantaesitys sekä levytyshanke suomenjuutalaisen modernistin Moses Pergamentin (1893-1977) pianokonsertosta.
Omien konserttiensa lisäksi orkesteri on esittänyt suuria kirkkomusiikkiteoksia muun muassa Suomen Laulun ja kamarikuoro Viva Voxin kanssa. Oratoriekören i Helsingfors -kuoron kanssa ihastusta herättivät Paul McCartneyn oratorion esitykset Turun tuomiokirkossa ja Helsingissä. Kevyen musiikin puolella yhteistyötä on tehty muun muassa Anssi Kelan kanssa.
Vuosien varrella HMO on toiminut myös oopperaorkesterina Ville Saukkosen ohjaamassa Giuseppe Verdin Rigolettossa sekä Fredrik Paciuksen Kung Karls jaktissa. Toimintaan kuuluu uusien kapellimestarien kouluttaminen vuosittaisilla mestarikursseilla sekä nuorten lahjakkaiden soittajien kutsuminen solistiksi.
Lukuisten kotimaan esiintymisten lisäksi orkesteri on tehnyt laajan Shanghaihin huipentuneen Kiinan-kiertueen vuodenvaihteessa 2018-2019.
Monipuolista konserttitoimintaa
Vuoden 2018 aikana orkesteri teki uusia taidealavalloituksia kapellimestarikurssista oopperaan, käynnisti kesäkonserttikiertueperinteen ja teki Kiinaan ensimmäisen ulkomaankiertueensa.
Vuonna 2019 toiminta on edelleen järjestäytynyt ja laajentunut, orkesteri on mm. esiintynyt Emma Gaalassa ja tehnyt äänityksen, esittänyt suomalaista oopperaharvinaisuutta, ja kausi huipentui lokakuussa suurproduktioon, Suomen Laulun kanssa esitettävään Mendelssohnin Elias-oratorioon.
Poikkeuksellinen konsepti
Orkesterin taiteellinen johtaja Sasha Mäkilä kertoo orkesterista seuraavaa:
”HMO on kokoonpanona aivan uniikki siksi, että mukana on harrastajia, opiskelijoita ja ammattilaisia, ja ikäjakaumakin on erittäin laaja. Toinen ainutlaatuinen asia on se, että kaikki soittajat ovat taustastaan riippumatta samalla viivalla. Koska kokoonpano on uusi, on tähän ollut ihmisten helppo tulla, ja moni on löytänyt orkesterista jotain, jota ei ole voinut kokea aikaisemmissa ympyröissään musiikkiharrastuksen tai ammatin parissa.”
HMO haluaa olla merkittävä tekijä pääkaupunkiseudun kulttuurielämässä, ja se täyttää raon, joka jää harrastajaorkesterien ja ammattiorkesterien välimaastoon. Teemme yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja toteutamme tärkeää tehtävää antaessamme nuorille soitonopiskelijoille mahdollisuuksia kokea, mitä on työskennellä suuressa sinfoniaorkesterissa. HMO:n toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja tasavertaisuuteen, ja voit tulla orkesterin jäseneksi, olit sitten lukiolainen, eläkeläinen, musiikin ammattiopiskelija, harrastaja tai ammattimuusikko.
Sasha Mäkilä,
taiteellinen johtaja
Orkesterin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Sasha Mäkilä, joka on ehtinyt luoda nimeä yhtenä sukupolvensa kansainvälisimmistä kapellimestareista.
Kara Koskinen,
intendentti
Alina Sorjonen,
apulaisintendentti
Helsinki Metropolitan
Orchestra ry
Yhdistyksen hallitus 2023
- Sofia Kangas, puheenjohtaja
- Leena Jämsén, varapuheenjohtaja
- Csilla Firon, rahastonhoitaja
- Laura Iivonen-Mellais
- Alina Sorjonen
- Kara Koskinen
- Jyrki Messo, sihteeri (varajäsen)
- Antti Elomaa (varajäsen)