Helsinki Metropolitan Orchestra ry
Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa heti
27.3.2024 klo 7.50

 

Helsinki Metropolitan Orchestra tuo Moses Pergamentin unohduksiin jääneen pianokonserton jälleen yleisön kuultavaksi

Helsinki Metropolitan Orchestran kevätkonserteissa tullaan tiettävästi kuulemaan Moses Pergamentin vuonna 1952 säveltämän pianokonserton ensimmäiset julkiset esitykset Suomessa. Konsertit järjestetään 11.4. Kauniaisten Uudessa Paviljongissa ja perjantaina 12.4. Helsingissä Temppeliaukion kirkossa.

Kevätkonserttien ohjelmaan kuuluu pianokonserton lisäksi myös kahden Pergamentin kanssa läheisissä väleissä olleen aikalaissäveltäjän musiikkia: Hugo Alfvénin Paimentytön tanssi balettipantomiimista Vuoren kuningas sekä Jean Sibeliuksen 3. sinfonia. Orkesteria johtaa kapellimestari Sasha Mäkilä ja solistina on pianisti Martin Malmgren.

Konsertit ovat osa laajempaa konserttien ja äänitysten kokonaisuutta, jonka tavoitteena on tuoda ainutlaatuisen mutta miltei unohdetun säveltäjän musiikkia jälleen yleisön saavutettavaksi. Helsinki Metropolitan Orchestra, Mäkilä ja Malmgren äänittivät syksyllä 2021 Moses Pergamentin pianokonserton maailman ensilevytyksen, joka tullaan julkaisemaan myöhemmin vuoden 2024 aikana. Levy tulee sisältämään myös muun muassa valikoiman Pergamentin kamarimusiikkiteoksia sekä kaikki ne teokset, jotka hänen tiedetään kirjoittaneen soolopianolle. Tiettävästi kaikki CD:lle tulevat teokset ovat maailman ensilevytyksiä.

Konsertti- ja levytysprojektia ovat tukeneet useat eri säätiöt: Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse sekä William Thurings stiftelse. Lisäksi hankkeelle kerättiin rahoitusta vuonna 2021 järjestetyn joukkorahoituskampanjan avulla.

Miltei unohdettu suomalaissyntyinen säveltäjä

Moses Pergament (1893—1977) oli suomalaissyntyinen säveltäjä, joka on merkittävästä musiikillisesta tuotannostaan huolimatta jäänyt suomalaisessa musiikkielämässä lähes täysin unohduksiin.

Pergamentin perheeseen kuului monia kulttuurihenkilöitä, kuten kapellimestari Simon Parmet, pianisti ja säveltäjä Erna Tauro sekä psykoanalyytikko Benjamin Rubinstein. Pergament imi itseensä modernismin piirteitä matkustaessaan ja opiskellessaan muun muassa Pietarissa, Berliinissä ja Pariisissa. Hän oli kosmopoliitti, jonka ainutlaatuista sävelmaailmaa on vaikeaa kategorisoida, sillä siinä on piirteitä niin myöhäisromantiikasta, modernismista, kansanmusiikista, juutalaisesta musiikista kuin monista muistakin tyyleistä.

Aikuisiällä Pergament asui Ruotsissa, jossa hän kohtasi vastustusta ulkomaalaisuutensa ja juutalaisen taustansa vuoksi. Pergament valittiin Ruotsin säveltäjäyhdistyksen jäseneksi vasta vuonna 1945, kun hän oli työskennellyt Ruotsissa jo kolmen vuosikymmenen ajan – samalla hänestä tuli yhdistyksen ensimmäinen juutalainen jäsen. Vaikka Pergament lähti Suomesta jo varhain, hän piti yllä tiiviitä yhteyksiä synnyinmaahansa. Musiikkikriitikkona työskennellessään Pergament kirjoitti myös suomalaisesta musiikkielämästä, ja talvisodan puhjettua hän järjesti Tukholman konserttitalossa suuren hyväntekeväisyyskonsertin, jonka avulla tarjottiin humanitääristä apua Suomelle.

”Moses Pergament sävelsi hyvin omaperäisiä ja tyyliltään harvinaisen monipuolisia teoksia, eikä häntä kiinnostanut tulla luokitelluksi tavalla tai toisella”, pianisti Martin Malmgren kertoo. ”Hänen musiikkinsa ansaitsee tulla jälleen esitellyksi yleisölle, erityisesti hänen synnyinmaassaan, jossa se on jätetty vuosikymmenien ajan suurelta osin huomiotta.”

Malmgren esittelee säveltäjän elämän vaiheita ja pianokonserton taustoja tarkemmin konserttia edeltävässä keskustelutapahtumassa, joka järjestetään 9.4. klo 17 Arkadia International Bookshop – kirjakaupassa (Nervanderinkatu 11).

Tekijöistä

Helsinki Metropolitan Orchestra (HMO) on pääkaupunkiseudulla toimiva sinfoniaorkesteri, jossa on mukana laaja ja monipuolinen joukko muusikoita. Orkesteri perustettiin vuonna 2017, ja toimintavuosiensa aikana se on muun muassa esittänyt suuria kirkkomusiikkiteoksia, toiminut oopperaorkesterina sekä tehnyt laajan Kiinan-kiertueen. Orkesterin ohjelmisto yhdistelee ennakkoluulottomasti suomalaisen sinfoniakirjallisuuden mestariteoksia, suosituimpia solistikonserttoja sekä harvemmin kuultua musiikkia.

Kapellimestari Sasha Mäkilä tunnetaan monipuolisena taiteilijana, jonka repertuaari ulottuu barokista aina uusimpaan musiikkiin, oopperaa ja balettia unohtamatta. Hän on johtanut orkestereita neljällä eri mantereella, keskittyen orkesterivierailuissaan Aasiaan ja Itä-Eurooppaan. Mäkilä on työskennellyt useimpien kotimaamme orkestereiden kanssa ja esiintynyt myös Kansallis­oopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Tällä hetkellä hän on Helsinki Metropolitan Orchestran taiteellinen johtaja ja toimii vierailevana tutkijana Taideyliopiston tutkimusinstituutissa.

Pianisti Martin Malmgren on tullut tunnetuksi monipuolisena esiintyjänä, joka konsertoi luontevasti niin solistina, kamarimuusikkona kuin liedpianistinakin. Malmgrenilla on harvinaisen laaja ohjelmisto varhaisesta barokista nykytaidemusiikkiin, ja hän tuo mielellään kuuluviin teoksia taidemusiikin kaanonin ulkopuolelta. Äskettäin perustetun Musiikkikollektiivi Agoran kautta Malmgren on käynnistänyt hankkeita, joissa keskitytään vähemmän tunnettuihin tai muuten epäoikeudenmukaisesti syrjään jääneisiin teoksiin ja säveltäjiin, tällä hetkellä erityisesti Moses Pergamentin musiikkiin.

 

Yhteystiedot:
Sofia Kangas
puheenjohtaja, HMO ry
sofia.m.kangas(a)gmail.com

Kuvat:
Liitteenä (kuvaaja: Jyrki Messo)

Linkit:
Orkesterin kotisivut: https://metorchestra.fi/

Helsingin konsertin Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/320362733961888
Kauniaisten konsertin Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/792256172760233
Arkadia International Bookshop -kirjakaupassa järjestettävän keskustelutapahtuman Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/945254347204189/

Lisätietoa säveltäjästä ja pianokonsertosta osana joukkorahoituskampanjan esittelytekstiä: https://mesenaatti.me/2204/hmo-moses-pergament-levytys-ja-konserttikiertue/

Julkaisija:
Helsinki Metropolitan Orchestra ry